Čuječe

“Ko si boš zaupal, boš vedel, kako živeti”.
 
— Johann Wolfgang von Goethe

 

 
 
 

Čuječnost kot zavedanje

Trening za obvladovanje stresa

Polna prisotnost in sprejemanje

Zaupanje

Čuječnost kot zavedanje

Čuječnost (ang. mindfulness, fr. pleine conscience, nem. Achtsamkeit) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek.

Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih občutkov in namer ter zunanjega dogajanja, brez da bi se poskušali doživljanju izogniti, ga zadržati ali ga kako drugače spreminjati.

Čuječnost je pomembna tudi v psihoterapiji, kjer jo poznamo pod imeni in sorodnimi pojmi kot so prostolebdeča pozornost in opazujoči ego (psihodinamske smeri), zavedanje in kontakt (gestalt terapija), ego stanje odraslega in avtonomija (transakcijska analiza), izpostavitev in sistematična desenzitizacija (vedenjsko-kognitivna terapija) itd. (glej tudi Černetič, 2011). Je eden od osrednjih in skupnih dejavnikov osebnostnega razvoja, ne glede na psihoterapevtski pristop.

Trening za obvladovanje stresa 

Čuječnost je nepogrešljivo orodje za obvladovanje stresnih situacij. 

V zadnjih več kot tridesetih letih, so se čuječnostne veščine po svetu (še posebej na Zahodu) zelo učinkovito poučevale tako v vedenjski medicini in okoljih za mentalno zdravje, kot tudi v podjetjih, šolah, sodiščih, pravnih službah, zaporih in vladnih službah.

Obstaja precej obsežen kup raziskav, ki govorijo o njeni učinkovitosti v zelo različnih situacijah. V Veliki Britaniji jo NICE (the National Institute for Health and Clinical Excellence) priporoča kot pomemben pristop k zdravljenju ponavljajočih depresivnih stanj. 

Spodaj je navedenih nekaj idej, kjer lahko preberete več na temo psihoterapije, ki temelji na čuječnosti:

 • Williams, M., Teasdale, J., Segal, Z. & Kabat-Zinn, J.: The Mindful Way Through Depression: Freeing Yourself from Chronic Unhappiness 
 • Orsillo, S. & Roemer, L.: The Mindful Way Through Anxiety: Break Free from Chronic Worry and Redeem Your Life 
 • Germer, C.: The Mindful Path to Self-Compassion: Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions 
 • Siegel, R.: The Mindfulness Solution: Everyday Practices for Everyday Problems
 • Peltz, L.: The Mindful Path to Addiction Recovery: A Practical Guide to Regaining Control Over Your Life

Polna prisotnost in sprejemanje 
 

En od najbolj znanih Budovih izrekov pravi:

»Jeze se ne premaga z jezo, ampak samo z ljubeznijo.

Postani pozoren na odpor znotraj sebe

in uporabi protistrup v obliki prakticiranja ljubeče prijaznosti.« 

V okviru terapevtskega odnosa vas vabim, da na prakticiranje čuječnosti gledate v smislu igre in sestavljanja posameznih koščkov, ki prispevajo k celoti. Začnemo z enim majhnim delom vašega življenja, ki ga nato dopolnjujemo. Cilj prakticiranja čuječnosti je, da postopoma postajate vedno bolj prisotni in se v polnosti zavedate vedno več in več trenutkov v dnevu in življenju.

Na ta način se pričenja prebujati občutek zavednega in prebujenega življenja. Povečata se vam učinkovitost in osredotočenost na dani trenutek. Miren um ter občutek notranjega mira in stabilnosti. 

Koristi prakticiranja čuječnosti: 

 • zmanjšan stres in povečana zmožnost obvladovanja stresa.
 • Povečan fokus. 
 • Boljše upravljanje s čustvi; manj impulzivnosti, dobro obvladovanje jeze.
 • Povečana čustvena inteligenca in izboljšane veščine reševanja konfliktov.
 • Več empatije in spoštovanja z boljšim razumevanjem ter sprejemanjem drugih. 
 • Povečana sposobnost premagovanja ovir in izzivov.
 • Izboljšano psiho-fizično počutje ter bolje izvedena fizična aktivnost.
 • Več kreativnosti in sodelovanja ter izboljšano izražanje kreativnosti.

Zaupanje  
 

Osnovno zaupanje vase in v svoja čustva je pomemben del meditacijske prakse, ki jo izvajam skupaj z vami. Pomembno je, da se sprejemamo v celoti, kar vključuje tako pozitivne vidike našega doživljanja kot tudi negativne, čeprav smo ljudje nagnjeni k temu, da bi se teh navadno najraje izognili.

V okviru terapevtskega procesa skupaj z vami in s pomočjo čuječnosti krepimo občutek sposobnosti pogleda vase in zaupanje v smiselnost vsega, kar doživljamo.

Negovanje zaupanja s pogledom vase

Pomembno je, da v praksi pozornosti negujemo stanje zaupanja, kajti če ne zaupamo svoji zmožnosti, da opazujemo, da smo odprti in pazljivi, da premislimo doživetje, da rastemo in se učimo z opazovanjem in skrbnostjo, bomo težko vztrajali v negovanju teh zmožnosti, ki bodo v tem primeru venele in brezdelno obležale. Del prakse pozornosti je negovanje zaupljivega srca. Začnimo z globokim pogledom v to, v kar lahko zaupamo v sebi. Če ne vemo takoj, kaj je tisto, čemur lahko zaupamo v sebi, moramo morda pogledati še malce globlje, se malce dlje pomuditi s seboj v mirovanju in zgolj tem, da smo.

(Jon Kabat-Zinn: Kamorkoli greš, si že tam)