Dušeslovno

“Vsako naše spoznanje se prične z občutki.”

— Leonardo da Vinci

Zakaj psihoterapija?

Kako delam?

Kako potekajo srečanja?

Rezervirajte svoj prvi termin

Zakaj psihoterapija?

Psihoterapija je pot, ko in (če) kljub trudu ne zmorete sami poiskati načine iz stisk, ki vas pomembno ovirajo v osebnem in/ali poklicnem življenju. Temelji na spoznanju, da je ob strokovni podpori moč doseči globoko in trajno spremembo človekove osebnosti – v katerem koli vašem življenjskem obdobju. Zato pri vključitvi v psihoterapijo ni starostnih omejitev, vendar je pomembno, da ko se za to odločite, storite to zavzeto in predano

V obravnavo sprejemam odrasle in mladostnike. Pri slednjih je pomembna vključitev oz. sklenjen dogovor s starši oz. odraslim zastopnikom. 

Nujna pogoja za uspešen psihoterapevtski proces sta vaše zavedanje, motiviranost in aktivno sodelovanje.

Skozi psihoterapevtski proces vam lahko pomagam pri naslednjih težavah in motnjah:

 • neustrezna samopodoba ali samovrednotenje (šibka, labilna, nejasna …),
 • čustvene težave in stiske, 
 • duševne motnje (tesnoba, depresivnost, OKM …), 
 • osebnostne motnje,
 • izgorevanje, izgorelost,
 • čustvena ranljivost (težave pri sprejemanju kritike, preobčutljivost),
 • nesamostojnost (težave z odločanjem, sprejemanjem odgovornosti, odvisnostjo),
 • stiske ob izgubi ali grožnji izgube (smrt, ločitev, odhod otrok zdoma, žalovanje …),
 • izguba motivacije, ciljev, smisla (težave pri zaključevanju šolanja, občutek notranje praznine …),
 • življenjske krize ob nastopu velikih obremenitev ali sprememb (težave pri delu ali v partnerstvu),
 • težave pri samouveljavljanju in postavljanju meja,
 • motnje hranjenja (bulimija, anoreksija, kompulzivno prenajedanje, ortoreksija),
 • težave v spolnosti (motnje erekcije, motnje vzburjenja, težave z doseganjem orgazma …),
 • psihosomatske bolezni in težave (prebavne težave, glavoboli, bolečine v hrbtenici, motnje srčnega ritma, povišan krvni tlak, previsoka ali prenizka telesna teža). 

Psihoterapija je dobrodošla pomoč vsem, ki želite podpreti svojo osebnostno rast, saj prispeva h kakovostnejšemu in polnejšemu življenju ter k učinkovitejši izrabi vaših potencialov

Kako delam?

Delam po načelih integrativne relacijske psihoterapije. Izvajam daljšo, poglobljeno psihoterapijo, kjer raziskujemo vzroke simptomov oz. težav in krajšo, ki je usmerjena na zmanjševanje simptomov. Pri svojem delu stremim predvsem k ustvarjanju kvalitetnega, sočutnega terapevtskega odnosa, ki ustvarja prostor varnosti in sprejetosti. Zavzetost, predanost in uglašenost na vas in vaše potrebe so temelji najinega (terapevtskega) odnosa. Z vami tako preko različnih psihoterapevtskih metod in tehnik v varnem okolju skupaj raziskujeva vaš notranji svet: vzorce mišljenja, čustvovanja, telesnih odzivov in vedenj, ki vas ovirajo v življenju.

Zaupen odnos, ki ga gradiva, vas opolnomoči, da se lažje odprete, da svoje bolečine, strahove, želje, potrebe zaČutite, sočutno sprejmete in zavzamete do njih nov odnos. 

Svoje delo dopolnjujem tudi z elementi čuječnosti (močno in učinkovito orodje za osebnostno rast in psihološko spoprijemanje s težavami). 

Kako potekajo srečanja?

Prvih nekaj srečanj (praviloma prva tri srečanja) je namenjenih, da se spoznava in izmenjava osnovne informacije. O tem, kdo sem jaz, kdo vi, kakšen je moj pristop in način dela, kakšna je narava vaših težav in kakšna so vaša pričakovanja v okviru psihoterapije. Sledi načrtovanje in oblikovanje okvirnih ciljev  psihoterapije. V tem začetnem obdobju začneva vzpostavljati iskren in zaupen terapevtski odnos, ki ob obojestranskem strinjanju vodi v oblikovanje dogovora za dolgotrajno sodelovanje. Po uvodnem spoznavanju sledi podpis terapevtskega dogovora kot simbol vaše in moje zaveze za dolgoročno sodelovanje v psihoterapevtskem procesu. 

Psihoterapevtska srečanja potekajo redno, praviloma enkrat tedensko ob istem času in trajajo 50 minut. Stalnost in relativna nespremenljivost časa in kraja srečanja doprinese k ustvarjanju občutka obojestranske varnosti, ki je bistvenega pomena za ustvarjanje najinega dobrega terapevtskega odnosa. 

Psihoterapijo trenutno izvajam le individualno, z mladostniki in odraslimi osebami. Ta praviloma poteka v živo, po dogovoru pa lahko srečanje izvedem tudi online.